Skip to main content
18 maart 2020

Nieuws

Blog 50-Plussers Ingrid Hems

Je kunt geen krant of applicatie op je scherm openen of je ziet wel een vacature voorbij komen. Die op mijn scherm zijn vaak een stuk hipper dan die in mijn krant. De arbeidsmarkt is booming en werkgevers krijgen de vacatures niet gevuld. Het lijkt wel niet op te kunnen voor de medewerker, het gras lijkt alsmaar groener te kunnen worden. Kortom, de tijd om te switchen van baan en je broze net opgebouwde carrière bij je huidige werkgever achter je te laten.

Toch is dit beeld te rooskleurig. Er is namelijk een grote groep waarvoor het switchen van de ene naar de andere baan niet zo makkelijk gaat. We kennen ze allemaal wel en we hebben er vaak ook een beeld bij: de 50-plusser zonder werk. Geen hip onderwerp.

Wie wil dat niet: gezellige collega’s met wie je veel gemeenschappelijke interesses deelt. Ook als werkgever willen we liever jonge, dynamische (synoniem voor ‘kneedbaar’) controllers dan stoffige grijze muizen die nog een paar jaar de rit naar pensioen moeten uitzitten.
Het is kortzichtig en volstrekt ongepast. Juist die verscheidenheid aan medewerkers met verschillende achtergronden en ervaringen, in verschillende leeftijdscategorieën, maar ook in interesses, maken een organisatie krachtig en flexibel. Juist deze verscheidenheid staat aan de basis van een lerende organisatie. Je wordt als medewerker geprikkeld door collega’s die in een ander ‘profiel’ passen. Je daagt elkaar uit. Problemen worden veel gemakkelijker vanuit verschillende perspectieven bekeken en aangepakt.

Jazeker! Die stoffige boekhouder in een bruine versleten blazer, jaren ’80 bakkebaarden, en met een door de tand des tijds beschadigde aktetas-met-broodtrommel kan heel goed een verfrissende uitwerking hebben op een team.

Hoe vaak schuiven we de cv’s van 50-plussers niet automatisch en onbewust opzij? Past niet op de vacature, niet meer leerbaar, te vaste patronen, stoffig, saai, te duur.

Een vooroordeel dat de 50-plusser meer lasten dan lusten geeft. Maar we leven langer én vitaler, waardoor ook deze medewerkers langer op volle kracht kunnen doorwerken. Bovendien zit de 50-plusser in een stabiele levensfase; weet wie hij is, weet wat hij wil en kan. Daarmee brengen 50-plussers ook stabiliteit én juist ook vitaliteit in organisaties.
En ook belangrijk: motivatie hoeft absoluut geen issue te zijn. Deze waardevolle krachten moeten nog vaak tien tot vijftien jaar werken en zijn erg gemotiveerd om kansen met beide handen aan te grijpen.

Vaak denken werkgevers: deze kandidaten passen niet perfect in mijn vacatureplaatje! Maar laten we eerlijk zijn: wie past daar wel perfect in? Natuurlijk is aanvullende scholing of training soms nodig. Uiteraard moet een werkgever ook tijd – en soms geld – investeren om zo’n levenservaren werknemer tot bloei te brengen. Aan de andere kant halen bedrijven met deze mensen een schat aan ervaring in huis. Dat gaat verder dan levenservaring want ‘ouderwetse’ vakmanschap en arbeidsethos helpen organisaties te floreren.

En wat doe je zelf dan? Ik heb een tijd geleden de stap gezet en iemand van 60+ aangenomen. Spannend en binnen mijn organisatie flink wat commentaar. Jij bent toch degene die zegt dat we moeten verjongen, wat doen je nu dan? Maar ook signalen: als jij het aandurft, durven wij het ook. We weten het met een jong iemand ook niet zeker.

En het is een succes. Kortom, ook bij Ergon bewijzen we keer op keer dat diversiteit juist tot extra krachten en kansen kan leiden.

Maar je hoeft niet per se iemand aan te nemen om te helpen. Het kan ook op andere manieren: je kan je netwerk actief open zetten, je eigen kennis en ervaring delen. Hiervoor is een buddy programma ontwikkeld. Je committeert je 12 weken aan iemand die jij bij staat mry raad en daad, waar je persoonlijke gesprekken mee voert en die een of meer dagen met je mee loopt om je bedrijf te leren kennen.

cm: nieuwspanel: iedere week blikt iemand uit ons cm:nieuwspanel terug op het belangrijkste nieuws voor de controller. Deze week: Ingrid Hems, concernhoofd Financiën en Bedrijfsvoering bij Ergon en bestuurslid Accountants in business NBA.

Bron: CM nieuwspanel - 16 maart 2020

Uitgelicht

Werk voor iedereen

Er is werk voor iedereen. Dat is onze visie. En dat zie je terug op onze werkleerplekken. Zowel intern als extern. 

Nieuws

Events? Samenwerkingen? Blijf up to date via onze nieuwsrubriek.

Vacatures

Bekijk het actuele vacatureaanbod voor staf- en kaderfuncties.