Skip to main content
24 juni 2020

Nieuws

Ergon ondertekent Manifest participatiewet aan zet!

Op maandag 22 juni heeft een groot aantal Brabantse bestuurders het manifest ‘Participatiewet aan zet’ aangeboden aan staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken. Hierin laten partijen weten dat de participatiewet ‘gerepareerd’ moet worden. De ondertekenaars leggen in het manifest uit wat er mankeert aan de wet die vijf jaar geleden geïntroduceerd werd. Wethouder Van Dongen-Lamers, ondertekende het manifest namens Ergon.

Het doel van de Participatiewet is dat iedereen naar vermogen mee kan doen in de samenleving. Uit de tekst klinkt stevige kritiek op de wet, die ervoor moest zorgen om werklozen beter aan het werk te krijgen. De schrijvers stellen dat uit verschillende onderzoeken blijkt dat de wet niet goed functioneert en dat vaak geconcludeerd wordt dat de wet is mislukt.

Meer geld

Dat standpunt gaat de ondertekenaars te ver, omdat er bij bepaalde gemeenten wel degelijk vooruitgang is geboekt. Om de wet beter te laten functioneren is er echter simpelweg meer geld nodig. Momenteel krijgen gemeenten die mensen naar werk begeleiden 4000 euro per persoon. Maar dat is veel te weinig volgens de betrokken partijen. Bovendien blijkt uit een recent verschenen rapport dat het subsidiëren van arbeid zich op maatschappelijk en financieel vlak dubbel en dwars terugbetaalt, melden de ondergetekenden. Voorts steekt het de partijen daarom dat sommige gemeenten geld krijgen voor het uitvoeren van de participatiewet, maar in de praktijk niks doen om werklozen aan werk te helpen, waardoor ze geld aan de wet verdienen. Terwijl gemeenten die wel iets doen voor werkzoekenden te weinig geld krijgen voor hun activiteiten.

Marathon

De ondertekenaars van de wet laten weten, zeker in het licht van de coronacrisis, de doelgroep zo goed mogelijk te willen helpen. Maar, zo schrijven ze ‘we kunnen geen marathon lopen op een lege maag’.

Digitale overhandiging

De staatssecretaris heeft aangegeven de fouten in het huidige systeem ook te zien. Ondertekenaars vragen al langer aandacht voor het probleem. Half maart zou het manifest overhandigd worden aan de staatssecretaris. Helaas gooide corona roet in het eten. Er wordt nu gesproken over de verdeling van het budget voor de komende jaren. Vandaar dat nu is gekozen voor een digitale overhandiging.

Lees hier het manifest participatiewet aan zet!

Uitgelicht

Werk voor iedereen

Er is werk voor iedereen. Dat is onze visie. En dat zie je terug op onze werkleerplekken. Zowel intern als extern. 

Nieuws

Events? Samenwerkingen? Blijf up to date via onze nieuwsrubriek.

Vacatures

Bekijk het actuele vacatureaanbod voor staf- en kaderfuncties.