Skip to main content
09 september 2020

Nieuws

Hema en de bestendige gedragslijn

De laatste tijd komt Hema regelmatig in het nieuws. Die berichten volg ik altijd op de voet en ze blijven op de een of andere manier altijd een paar dagen in mijn hoofd rondzweven. Vaak zijn die berichten niet positief, maar ik blijf hoop houden.

Ik ben namelijk opgegroeid met de Hema (wij zeggen ‘de Hema’ en niet ‘Hema’). Ik hou van de Hema, I love de Hema. Mijn moeder was verslingerd aan de Miss Helen-lijn. Mijn make-up koop ik er nog steeds; er is een perfecte eyeliner voor een heerlijk lage prijs. Maar ook theedoeken, handdoeken en beddengoed. Babykleertjes en vleeswaren. Schoolspullen, schrijfboekjes en pennen. Ik ben overal dol op. Het enige dat ik laat liggen zijn die verschrikkelijke rookworsten. Ik krijg ze niet weg. Sterker nog: ben er nog nooit aan begonnen. Als klein kind snapte ik al niet wat die vermaledijde Unox-boom in het assortiment deed. Maar de tompouce daarentegen. Traktaat!

Volgen van gekozen methode

Als een soort baken in een druk en soms onstuimig leven, is Hema met mij in het dagelijkse leven. Voorspelbaar, betrouwbaar en een steun of check (& balances…) Vaak heb ik gedacht: het is gedaan met de Hema, maar ze is er nog en de mooie rode neonletters branden nog steeds in menig winkelcentrum. En die constante past bij de Hema. Ze is in elke generatie populair, heeft al jaren heldere prijzen (afgerond op ouderwetse kwartjes!) en de samenstelling van het assortiment vind je in geen andere winkel.

Ik hou van zo’n bestendige gedragslijn die je bij de Hema ziet, en dat is waarschijnlijk deels toe te schrijven aan beroepsdeformatie. Uiteraard vanuit compliance; een bestendige gedragslijn betekent het volgen van een gekozen methode. Je hebt een vrij keuze (binnen goed goedkoopmansgebruik en compliance), maar gekozen betekent ook volgen en je eraan houden. Die keuze is een lange termijn beslissing, en biedt voorspelbaarheid, betrouwbaarheid en professionaliteit. De vraag is wel welke uitgangspunten ten grondslag liggen aan die gedragslijn, en of deze door veranderende omstandigheden mogelijk in de toekomst moeten worden herzien.

Welke gedragslijn moet herzien?

Zeker is dat de wereld is veranderd door corona. Wat betekent deze crisis de komende jaren voor je organisatie en bedrijfsvoering? Veel kunnen we nu nog bevatten of zelfs bedenken. Er is te veel onzekerheid. We mogen blij zijn dat we de afgelopen jaren als goede koopman gespaard hebben. De overheid was daardoor in staat het bedrijfsleven te stenen. Deze steun gaat stoppen, en je voelt de angst al wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. Wie houdt het hoofd boven water, hoeveel ontslagen komen er en in welke sectoren vallen de grootste klappen? Wat is het domino-effect in je chain of value, toeleveranciers of je eigen personeelsbestand?

Welke gedragslijn moet in je organisatie worden herzien omdat de uitgangspunten zijn gewijzigd? Anders gezegd: we moeten nu nadenken over de keuzes die we hebben gemaakt voor de coronaperiode, en nadenken over de gevolgen van deze crisis op de uitgangspunten voor ons beleid. En mogelijk leidt dit tot een nieuwe bestendige gedragslijn. Ga dit gesprek met elkaar binnen de board aan, zodat je flexibel kan reageren op de toekomst. Hoe die toekomst eruit gaat zien, met wel of geen tweede golf, ontslagen die nu nog verdekt zijn door diverse steunmaatregelen. Maar ook nieuwe kansen voor je bedrijf. Als financial/cfo ben je een goede gesprekspartner om dit soort toekomstscenario’s te schetsen, door te denken en in discussie te brengen in het management.

En dan terug naar mijn geliefde Hema. Blijft de Hema in ons straatbeeld? Ik weet het niet, eerst een oplossing voor die schuldenlast. Makkelijker gezegd dan gedaan, ik ben geen schuldeiser.

Als iemand nog in de tussentijd een tip nodig heeft over een product van de Hema, weet je me te vinden.

Wekelijks kijkt een professional uit ons cm: nieuwspanel terug op belangrijk nieuws. Deze week: Ingrid Hems, concernhoofd Financiën en Bedrijfsvoering bij Ergon en bestuurslid Accountants in business NBA.

Uitgelicht

Werk voor iedereen

Er is werk voor iedereen. Dat is onze visie. En dat zie je terug op onze werkleerplekken. Zowel intern als extern. 

Nieuws

Events? Samenwerkingen? Blijf up to date via onze nieuwsrubriek.

Vacatures

Bekijk het actuele vacatureaanbod voor staf- en kaderfuncties.