Skip to main content

Het verhaal van Nicole

Elke maand komt hier 30.000 kilo ongesorteerd textiel voorbij. Een deel daarvan is niet winkelwaardig, daar kunnen we niets mee. Maar de kleding die nog goed is, wordt gesorteerd en geprijsd. Daarna kan het door naar de winkels. Zo’n vier jaar geleden heb ik me aangemeld bij WIJeindhoven. Drie dagen later stond ik met m’n smetvrees in andermans kleding te graaien. Intussen heb ik hier alles gedaan en meegemaakt. Wat ik weet van deze afdeling leer ik nu aan mijn collega’s. Zo draait het hier soepel door en kan ik mensen de kans geven die ik zelf ook gehad heb.

Nicole

"Ik heb geleerd om niet meteen een oordeel te hebben"

Vier jaar geleden kwam ik hier binnen. Ik had me aangemeld bij WIJeindhoven en drie dagen later kon ik kleding gaan sorteren. Stond ik daar met m’n smetvrees in andermans kleding te graaien. Intussen heb ik hier alles gedaan en meegemaakt. Wat ik weet van deze afdeling leer ik nu stapje voor stapje aan mijn collega’s. Zo draait het hier soepel door en kan ik mensen de kans geven die ik zelf ook gehad heb. Mensen zijn het leukste van m’n werk, maar ook het moeilijkste. Elke dag komen hier nieuwe mensen binnen, allemaal met hun eigen verhaal. Ik heb geleerd om niet meteen een oordeel te hebben en eerst de kat uit de boom te kijken. Mensen moeten even de ruimte krijgen om hun plek te vinden, dat hielp bij mij ook toen ik hier net binnenkwam.

Eric, regionaal bedrijfsleider bij Het Goed

"Bedrijf met een echte missie"

Mensen denken vaak dat wij een gemeentelijke instelling zijn of een non-profit organisatie. Maar het Goed is gewoon een professioneel gerund bedrijf. Wel zijn we een bedrijf met een echte missie. Dankzij hergebruik zorgen we voor minder afval, minder verspilling en meer mensen een kans. Voor Eindhoven en omgeving is Ergon onze sociale partner. Samen zorgen we ervoor dat onze winkels en sorteercentra goed lopen en geven we mensen de kans om zichzelf te ontwikkelen. Dat begint met de basis. Arbeidsfit worden, contact hebben met collega’s en klanten en in een vast ritme komen. Uiteindelijk bouwen ze hier een prima retail CV op en stromen door naar bijvoorbeeld de Hema. Bij het Goed werven we niet vanuit een functie, maar vanuit de kandidaat. Eerst maar es starten, dan kijken we daarna samen welke werkzaamheden het beste passen. In dat opzicht is Nicole een echt voorbeeld. Ondanks haar smetvrees gewoon begonnen met het sorteren van textiel, nu runt ze de hele afdeling.

"Mensen moeten even de ruimte krijgen om hun plek te vinden, dat hielp bij mij ook toen ik net bij het Goed binnenkwam."
Lenny, werkmakelaar bij Ergon

"Denken in mogelijkheden"

Als werkmakelaar help ik mensen aan passend werk. Mijn werkdag bestaat voor 30% uit bemiddeling. De rest van de dag begeleid ik mensen bij hun werk en in hun ontwikkeling. Ik kom veel bij werkgevers en heb regelmatig contact met de mensen op de werkvloer. Er zijn mensen die ik zo al twaalf jaar begeleid, dat schept een behoorlijke band. Het Goed is niet zomaar een werkgever, het is echt een partner. Samen kijken we naar wat iemand kan en wil en scannen we de mogelijkheden. Meestal komt iemand eerst kort op proef. We bespreken de voortgang, groeimogelijkheden en evalueren over en weer. Dat evalueren blijven we doen, ook als iemand hier al langer werkt. Door continue begeleiding kunnen we signaleren als iemand niet goed in z’n vel zit, maar zien we ook nieuwe mogelijkheden. Bij Nicole was het snel duidelijk dat ze veel meer aan kon. Haar werk wakkerde bij Nicole een ambitie aan, waarvan ze zelf waarschijnlijk niet eens wist dat ze die had. De rol van teamleider past haar perfect. Ze draagt haar kennis nu dagelijks over op de rest van het team.

Bekijk meer verhalen

Uitgelicht

Werk voor iedereen

Er is werk voor iedereen. Dat is onze visie. En dat zie je terug op onze werkleerplekken. Zowel intern als extern. 

Nieuws

Events? Samenwerkingen? Blijf up to date via onze nieuwsrubriek.

Vacatures

Bekijk het actuele vacatureaanbod voor staf- en kaderfuncties.