Skip to main content

Quikfonds

Werk is belangrijk voor mensen. Het geeft structuur, sociale contacten, zelfvertrouwen en financiële onafhankelijkheid. Maar om aan het werk te komen en blijven is het fijn als je thuis een stabiele basis hebt. Met ons speciale stimuleringsfonds ondersteunen we plaatselijke projecten die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt helpen met sociale contacten, een gezonde levensstijl en het organiseren van hun geldzaken.

Sociaal, lokaal en betrokken

Het Quikfonds stelt ieder jaar een geldbedrag beschikbaar om lokale, maatschappelijke initiatieven te ondersteunen, die zich inzetten voor het belang van mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Het Quikfonds is een stimuleringsfonds van Ergon. Het fonds is opgericht in 2018 en vernoemd naar voormalig algemeen directeur Peter Quik.

Doel

Het stimuleringsfonds heeft als doel lokale initiatieven te ondersteunen die in het belang zijn van de brede doelgroep van Ergon op het gebied van:

  • bevorderen van maatschappelijke participatie
  • bevorderen van leefbaarheid en zelfredzaamheid
  • versterking van onderlinge band tussen de te onderscheiden doelgroepen
  • bevorderen van integratie van achterstandsgroepen, vrijwilligerswerk en dergelijke
  • stimuleren van activiteiten in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • bevorderen van kennis en educatie in de ruimste zin

Ontstaan

Het Quikfonds is een stimuleringsfonds van de Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap Regio Eindhoven (GRWRE). De GRWRE is een gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Eindhoven, Heeze-Leende, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Ergon is de uitvoeringsorganisatie van de GRWRE.

Het Quikfonds is in juni 2018 opgericht en vernoemd naar de voormalig algemeen directeur van Ergon: Peter Quik. Bijna 25 jaar heeft Peter Quik zijn stempel gedrukt op Ergon. Eerst als divisiemanager van de groenafdeling. Vanaf 2004 tot medio 2018 als algemeen directeur. Gewaardeerd en gerespecteerd om zijn grote kennis, empathie en altijd open deur voor de medewerkers heeft Peter bij zijn afscheid dit naar hem vernoemde fonds als cadeau van het personeel ontvangen.

Winnaars voorafgaande jaren

Quikfonds prijswinnaar 2021 – Bureau Sociaal Raadslieden Veldhoven
In de week van het geld 2022 werd, hoe toepasselijk, tijdens een speciale bijeenkomst voor Ergon medewerkers over het onderwerp geld, deze winnaar bekend gemaakt. Bureau Sociaal Raadslieden Veldhoven helpt kwetsbare inwoners van Veldhoven op een breed sociaaljuridisch gebied. De dienstverlening van BSR is gratis en anoniem voor iedere inwoner van Veldhoven die advies en informatie nodig heeft, hulp nodig heeft bij invullen van (digitale) formulieren en brieven of bezwaarschriften. Het uitvoerende werk wordt gedaan door zeer ervaren en deskundige vrijwilligers. De wet- en regelgeving verandert erg snel en het is noodzakelijk dat zij op de hoogte zijn en blijven van deze ontwikkelingen.

Het bedrag zal worden ingezet om incompagny trainingen te geven aan vrijwilligers. In overleg met de vrijwilligers kan dit een cursus actualiteiten sociale zekerheid zijn, schuldhulpverlening of WMO vanuit de organisatie Stimulansz. Goed werk BSR!

quikfonds

Foto: v.l.n.r. Yvonne van Mierlo (Algemeen directeur Ergon), Peter Quik (vml. Algemeen directeur Ergon), Jan van der Hamsvoord (voorzitter BSR) en Theo Linssen (bestuurslid BSR)

Quikfonds prijswinnaar 2020 – Stichting Quiet
Stichting Quiet mengt zich met haar activiteiten weliswaar in een groot aanbod rondom armoede, maar biedt wel iets unieks: een leuke ervaring of beleving voor diegene die dat zelf niet kunnen betalen. Denk aan een keertje naar PSV? Naar de kapper? Wegdromen in het theater? Het aanbod van Quiet past uitstekend in de strategische koers van Ergon, waar binnen het Lekker-in-je-Vel project veel is voor armoede bestrijding. Een welverdiende overwinning! Succes met al jullie activiteiten in de toekomst!

Quiet

Foto: v.l.n.r. Mary Fiers (voorzitter Stichting Quiet, Peter Quik (vml. Algemeen directeur Ergon), Thijs Franssen (Marketing Manager Ergon), Ingrid de Boer (Algemeen bestuurslid Stichting Quiet), Yvonne van Mierlo (Algemeen directeur Ergon)

Quickfonds prijswinnaar 2019 – Stadakkers Eindhoven!
Al vele jaren verbouwt Stadsakkers Eindhoven met vele vrijwilligers en sponsoren groenten en fruit voor de Eindhovense Voedselbank. Mede dankzij nieuwe technieken kan Stadsakkers Eindhoven steeds beter het hele jaar door groenten en fruit produceren. Met dit initiatief worden wekelijks zo’n 600 gezinnen ondersteund. Onbegrijpelijk dat juist zij slachtoffer werden van diefstal en vernielingen. De bijdrage uit het Quikfonds kon op geen betere plek terechtkomen! Succes Stadsakkers Eindhoven!

stadakkers

Foto: v.l.n.r. Yvonne van Mierlo (Algemeen directeur Ergon) Hennie Kuijken (Voorzitter Stichting Stadsakkers) Peter Quik (vml. Algemeen directeur Ergon)

Quickfonds prijswinnaar 2022 - geen uitreiking i.v.m. Corona

Quickfonds prijswinnaar 2023 – Stichting Cultuur Inclusief

Stichting Cultuur Inclusief (SCI) is een vrijwilligersorganisatie die het bezoeken van culturele activiteiten mogelijk maakt voor mensen met een kleine beurs. Door middel van het aanstellen van zgn Selecteurs bij maatschappelijke organisaties (w.o. bij Ergon) hoeft SCI zelf niet te bepalen wie wel of niet in aanmerking komt voor het aanbod. Hoewel Corona de opstart van SCI behoorlijk dwars heeft gezeten, komt de dienstverlening en daarmee de belangstelling bij de gebruikers nu behoorlijk op stoom. Ook het aanbod wordt bijna wekelijks uitgebreid. Deelnemers aan het immer groeiende aanbod van SCI betalen een minimale bijdrage en kunnen kiezen uit een breed scala van aanbod, zoals het Muziekgebouw, het Parktheater, het van Abbemuseum, de Effenaar, het Prehistorisch dorp en het Dafmuseum. 

De aanvraag van Stichting Cultuur Inclusief heeft veel raakvlakken met thema’s die Ergon belangrijk vindt. Behalve jezelf kunnen ontwikkelen en ontplooien draagt Stichting Cultuur vooral ook bij aan het bereikbaar maken van cultuur voor een doelgroep voor wie cultuur doorgaans minder toegankelijk is. Met een breed en divers aanbod in de regio Eindhoven kan in principe iedere medewerker van Ergon gebruik maken van het verrassende en interessante aanbod. Van voorstellingen in het Parktheater tot toegang tot de Dutch Design Week, met Cultuur Inclusief is het brede culture aanbod in de regio nu toegankelijk voor iedereen! 

uitreiking.jpg

Foto: v.l.n.r. Hans Raaijmakers (voorzitter Cultuur Inclusief, Bart Wouters (Ergon selecteur), Yvonne van Mierlo (algemeen direteur Ergon), Loes Vialle (bestuurslid Cultuur Inclusief), Peter Quik (voormalig algemeen directeur Ergon en ere-voorzitter Quikfonds)

Aanvraag doen

Heb jij een goed idee? Vraag dan een bijdrage aan uit ons speciale Quikfonds.

Aanvraag Quikfonds

Ik wil een bijdrage aanvragen uit het Quikfonds

Meer weten over de aanvraagprocedure.

Uitgelicht

Werk voor iedereen

Er is werk voor iedereen. Dat is onze visie. En dat zie je terug op onze werkleerplekken. Zowel intern als extern. 

Nieuws

Events? Samenwerkingen? Blijf up to date via onze nieuwsrubriek.

Vacatures

Bekijk het actuele vacatureaanbod voor staf- en kaderfuncties.